Senioren moeten meer weerbaar worden

Foto:

De komende tien dagen krijgen meer dan duizend ouderen in het hele land voorlichting over babbeltrucs, inbraakpreventie en internetoplichting. Het doel is grotere weerbaarheid creëren onder ouderen, om zo hun veiligheidsgevoel te vergroten.
De Veiligheids10daagse is een initiatief van seniorenorganisatie ANBO. Het ministerie van Justitie en Veiligheid, politie, brandweer, banken en een flink aantal bedrijven geven les.De komende tien dagen krijgen meer dan duizend ouderen in het hele land voorlichting over babbeltrucs, inbraakpreventie en internetoplichting. Het doel is grotere weerbaarheid creëren onder ouderen, om zo hun veiligheidsgevoel te vergroten.
De Veiligheids10daagse is een initiatief van seniorenorganisatie ANBO. Het ministerie van Justitie en Veiligheid, politie, brandweer, banken en een flink aantal bedrijven geven les.

 

Welke vormen van ouderenmishandeling zijn er?

Een specifiek probleem bij senioren is mishandeling. Het gaat dan om lichamelijke of psychische mishandeling, verwaarlozing, financiële of materiële uitbuiting, seksueel misbruik of schending van rechten. Ouderenmishandeling komt voor in gezins- of familierelaties, maar ook in relaties met professionals, zoals artsen en verzorgenden.

Wat is financiële uitbuiting?

Ouderen zijn vaak deels of volledig afhankelijk van anderen en daardoor kwetsbaar voor allerlei vormen,van misbruik, zoals bijvoorbeeld financiële uitbuiting. Naar schatting 30.000 ouderen (65+) zijn jaarlijks het slachtoffer van financiële uitbuiting. Aangenomen wordt dat het feitelijke aantal hoger ligt . Voorbeelden zijn het wegnemen van geld, sieraden en goederen, maar ook extra pinnen met de bankpas van de oudere. In 85% van gevallen is de pleger een familielid. Maar ook mantelzorgers, andere professionals en vrijwilligers maken zich hier schuldig aan. Ouderen doen vaak geen aangifte omdat ze zich schamen of omdat ze niet weten hoe ze dat aan moeten pakken.

Wat kan ik doen om te schade bij financiële uitbuiting te beperken?

Om te voorkomen dat er grote bedragen van uw bank- of girorekening gehaald kunnen worden, is het verstandig om geld dat niet direct nodig is, van uw lopende rekening over te boeken naar een spaarrekening. Als u daarnaast via uw bank zorgt dat u niet onnodig (veel) ‘rood’ kunt staan op uw lopende rekening, voorkomt u ook dat anderen grote bedragen van uw rekening kunnen halen.