Recent onderzoek, uitgevoerd door gerenommeerde instanties als het Kadaster en klimaatsubsidieverstrekker RVO, heeft alarmerende informatie aan het licht gebracht over de isolatietoestand van woningen in Purmerend. Uit de bevindingen blijkt dat maar liefst één op de drie woningen in deze gemeente slecht geïsoleerd is, wat neerkomt op bijna 11.000 huishoudens.
Opvallend is het feit dat bewoners van eengezinswoningen aanzienlijk vaker te maken hebben met ontoereikende isolatie, waar in één op de drie gevallen sprake van is. Daarentegen geldt voor appartementen dat één op de vier exemplaren slecht geïsoleerd is.
In termen van isolatiekwaliteit valt te constateren dat één op de zes huizen in Purmerend goed geïsoleerd is, terwijl de rest van de woningen in de categorie 'redelijk' valt. Interessant genoeg beschikken bewoners van appartementen vaker over effectieve isolatie, waarbij één op de vier appartementen goed geïsoleerd is. Voor eengezinswoningen geldt dat één op de tien woningen van goede isolatie is voorzien.
De gerapporteerde cijfers hebben betrekking op buitenmuurisolatie, aangezien de kwaliteit hiervan het meest accuraat bekend is. Deze kwaliteit wordt in de regel afgeleid van het energielabel per woning. Voor woningen zonder energielabel wordt het bouwjaar als uitgangspunt genomen, waarbij huizen van 2013 en later over het algemeen goed geïsoleerd zijn. Voor huizen tussen 1992 en 2013 geldt doorgaans een redelijke isolatiegraad. Niet-geëtiketteerde oudere huizen worden buiten beschouwing gelaten in de berekeningen, wat neerkomt op minder dan een derde van de totale Nederlandse woningvoorraad.
Uit de verstrekte subsidies blijkt dat woningeigenaren in Purmerend relatief weinig investeren in gevelisolatie. In het afgelopen jaar hebben particulieren en verenigingen van eigenaren gezamenlijk 5288 vierkante meter gevel geïsoleerd met subsidie. Met een geschat geveloppervlak van 90 vierkante meter per huis, komt dit neer op 59 geïsoleerde gevels. RVO heeft het afgelopen jaar 54.302 euro aan subsidie toegekend voor deze isolatiewerkzaamheden.
De geringe populariteit van gevelisolatie, in vergelijking met bijvoorbeeld raamvernieuwing of vloer- en dakisolatie, kan naar verwachting worden toegeschreven aan de noodzaak van een omgevingsvergunning. Het aanpassen van de buitengevel kan resulteren in een afwijzing van de vergunning, met name bij monumentale panden en beschermde stadsgezichten. Bovendien brengt deze isolatiemaatregel aanzienlijke kosten met zich mee, variërend van 9000 tot 30.000 euro, inclusief subsidies zoals aangegeven door adviesbureau Milieu Centraal.
Ondanks de mogelijke obstakels, brengt gevelisolatie aanzienlijke voordelen met zich mee. Bijvoorbeeld, bij een gemiddelde hoekwoning resulteert de isolatie van de buitengevel in een besparing van 530 kubieke meter gas per jaar, wat overeenkomt met ongeveer 750 euro aan energiekosten. Ter vergelijking verbruikt een gemiddelde hoekwoning in Purmerend, ongeacht de isolatiestatus, jaarlijks circa 390 kubieke meter gas.
De Vereniging Nederlandse Gemeenten heeft een lijst opgesteld van vijftien gemeenten die het meest op Purmerend lijken, op basis van diverse kenmerken. Vervolgens hebben de cijfers van het Kadaster en de RVO Purmerend vergeleken met deze vergelijkbare gemeenten, waaronder Gorinchem, Nieuwegein, Gouda en Alkmaar, om inzicht te verkrijgen in de isolatiesituatie.