Uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat het percentage huishoudens in Purmerend dat kampt met problematische schulden voor het derde jaar op rij is gestegen. Begin dit jaar had 9,5% van alle huishoudens in Purmerend problematische schulden, wat neerkomt op 4090 huishoudens.
De stijging wordt deels toegeschreven aan het feit dat huishoudens onder meer bijstand moeten terugbetalen, oninbare schulden hebben bij de Belastingdienst en langdurige betalingsachterstanden hebben op de zorgpremie.
In heel Nederland kampt 8,9% van alle huishoudens met problematische schulden, wat lager is dan het percentage in Purmerend. Het aantal huishoudens met langdurige probleemschulden ligt in Purmerend boven het landelijk gemiddelde.
De stijging wordt deels toegeschreven aan het effect van de coronacrisis, waarbij de Belastingdienst weer begonnen is met het invorderen van schulden en te veel betaalde toeslagen.
Het artikel benadrukt de uitdagingen in de schuldhulpverlening, zoals de complexiteit van verschillende definities van probleemschulden en de noodzaak om de drempel voor hulp zo laag mogelijk te maken.
Deskundigen pleiten voor een geïntegreerde aanpak in schuldhulpverlening met een focus op efficiëntie en gebruiksvriendelijkheid om meer huishoudens te bereiken en effectief te helpen.