In Purmerend is het aantal inwoners met een betalingsachterstand bij overheidsinstanties afgenomen, van 11.840 naar 11.030 in twee jaar tijd. Dit betekent dat één op de zeven inwoners vorig jaar een openstaande rekening had bij de overheid, volgens nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Deze daling is een positief signaal, aldus de statistieken.
De Belastingdienst is de grootste schuldeiser onder de overheidsinstanties in Purmerend, met 6140 particulieren die belastingschulden hebben en 5220 die achterlopen bij het betalen van toeslagen. Interessant genoeg hebben sommige personen zowel belasting- als toeslagenschulden. Daarnaast hebben andere instanties, zoals het CAK, CJIB, DUO, UWV en de Sociale Verzekeringsbank, ook openstaande rekeningen bij Purmerendse inwoners.
Landelijk gezien is het totale aantal mensen met schulden bij de overheid ook afgenomen, maar niet overal. Vooral het terugbetalen van studieschulden en verkeersboetes blijft een probleem. Dit geldt ook voor Purmerend, waar het aantal mensen met een betalingsachterstand bij DUO is gestegen. Financieel voorlichtingsbureau Nibud pleit voor een radicale aanpak om hardnekkige schulden weg te werken, vooral voor kwetsbare groepen die niet kunnen profiteren van economische groei.